Olcsó Netflix Vagy Hbo? Újdonságok, Amik Megváltoztatják A Tartalomfogyasztást 2023-ban – 2. Rész – Műsoron

Mindenki Netflix href=”https://www.samonta.com” target=”_blank”>Netflix az olcsó Netflixet vagy HBO Maxot várja, de milyen lesz a jövő számukra? Akik szeretnék a legjobb tartalmakat a legolcsóbban és legjobb Netflix minőségben elérni, azoknak Netflix jó tudni, hogyan alakulnak a trendek jövőre.

Az 1 rész, a televízióval foglalkozik, és itt olvasható.

2. rész, streaming (Netflix, Warner Bros. DNetflix iscovery/HBO)Netflix 2023-ban

Érdemes elsőként a piacvezető streaming szolgáltató jövőjével foglalkozni, hiszen a Netflix a present day idők tartalomfogyasztásának az alfája, amennyiben a prémium videós streameléssel foglalkozunk. Márpedig filmeket és sorozatokat korábban Netflix úgy sohasem néztünk, mint 2012-óta a Netflixen, és ez az élmény kísérte végig a streamer elmúlt 10-12 évét, ami viszont 2023-ban jelentősen megváltozik.

A Netflix az elmúlt évtizedben úgy határozta meg önmagát, mint a tartalomfogyasztás evolúciójának az írmagját, amely Netflix nem csak megreformálja az „őskövületnek” számító tévézési szokásokat, de forradalmi előfizetéses modelljével, és sokszínű (kezdetben inkább licencelt) programing kínálatával a teljes iparágat Netflix képessé vált egymaga irányítani. Nos, a Netflixnek abban igaza volt, hogy több általa korábban megvillantott technológiai erényt még ma sem tudnak úgy igazán lemásolni – ilyen például a bitráta dinamikus és hatékony kombinálása a különböző médiatípusokhoz -, viszont olyan alaptézisek dőltek meg az elmúlt egy évben, ami teljes fordulatra, és ismételt öndefinícióra kényszerítené a médiacéget – gondolnánk, viszont nagyon úgy tűnik, hogy a józanságra még várni kell.

A Netflix vezetői már hosszú évek óta láthatóan teljesen elrugaszkodtak a valóságtól, ami tekintve a cég médiára és tartalomfogyasztásra gyakorolt hatékonyságát egy ideig elnézhető is volt, hiszen valóban a Netflix diktálta a tempót, amelyet a Warner, a Disney vagy a Comcast csupán követni tudott. Emlékezhetünk arra, amikor a sikerektől túlhevült Ted Sarandos társelnök még 2020-ban úgy nyilatkozott (a túlszaturált pandémiás állapotok közepette), hogy kulturális hatások szempontjából, a blockbuster mozis alkotásokhoz képest a Netflix filmek eighty-ninety-a hundred Netflix millió dolláros értéket Netflix képviselnek, mondta ezt egy A halhatatlan gárda című fim példájával színesítve.

Ha azt hinnénk, hogy azóta változtak az idők, álljon itt a Bloomberg friss cikke, amiben Scott Stuber a Netflix globális filmjeiért felelős vezetője úgy nyilatkozott, hogy a cégnek a hatékony mozi ablak kialakításának az érdekében 70 millió előfizetőt kell mozilátogatóvá alakítani (mintha ezt is nekik kellene megtenni), ami nem csak erős Netflix túlzás, de jól illusztrálja a cégen belüli Netflix álláspontot, miszerint még mindig a Netflix ural mindent, kezdve a streaming tartalomfogyasztástól a mozihálózatokig. Továbbra sincsenek azzal tisztában (vagy csak még mindig hisznek a majd az ellenkezőjét kommunikálom stratégiában), hogy éves szinten 2,2-2,five milliárd dollár plusz bevételre van szükségük (a talpon maradáshoz), amit a hirdetéses csomagból szeretnének a cégbe pumpálni, azonban annak már a kezdeti szakaszában komoly reklámidő megtekintés-veszteséggel kell szembenéznie.

A mások aggasztó helyzet, hogy a növekedés újraindítása érdekében fél év alatt gründolt hirdetéses előfizetői csomag még mindig nem tartalmaz több olyan címet – főként Amerikában, ami gátja lehet annak népszerűségének. Ilyen például a Kártyavár, a Peaky Blinders, a The Walking Dead vagy a The Sinner, amik különböző licence problémák miatt hiányoznak, hiszen a tartalomtulajdonossal kötött (NBCUniversal, Sony Pictures, Lionsgate vagy twentieth Century) megállapodás korábban nem vonatkozott reklámidőre.Forrás Parrot Analytics

Ki gondolta volna ezt mondjuk 2020-ban?

Mindenesetre a hiányzó licencek miatt kieső 266 cím komoly tételt jelent – főként a minőség szempontjából, ami a teljes műsortár nine%-át teszi ki, és a több olyan authentic (tehát saját gyártású) tartalom is van közte, amik szintén nem kerülhetettek ebbe a csomagba, mivel a Netflix ezeknél sem rendelkezik teljeskörű jogokkal. Látva a helyzetet, jelenleg nem túl valószínű, hogy az Netflix avod simple with ads plan csomag egyhamar Magyarországra is megérkezik, mivel a kis piacokon még inkább a Meta vagy a Google platformok elől kellene elhalászni a hirdetőket (jól bejáratott helyekről a relatív ismeretlenbe) egy olyan ajánlattal, ami garantálja az adott reklámidő megtekintést, ami a nagy és fejlett piacokon, a karácsonyi szezonban sem tudott megfelelő elérét biztosítani.

Sok múlik persze majd azon, hogy a Netflix a jövőben hogyan halad a franchie építéssel, mivel ezekhez teljes licensz jogokkal rendelkezik, illetve az új tartalmak esetében is már egy ideje ez határozza meg a tárgyalási alapokat. Reed Hastings tavasszal még azt nyilatkozta, hogy a Netflix alapvetően a hirdetési modellben hisz, és nem kívánja az tagokat egyik irányba se terelni. Azonban ha a Netflix felhasználó olcsó Netflixet akar, meg kell adni neki – vállalva az ezzel járó kompromisszumokat, aminek valódi erejét egy új Stranger Things évad megjelenés tudja úgy igazán megvillantani, de sokat Netflix várok majd a nyári Vaják premiertől is, amelyre már érdemes lenne egy hirdetéses csomag kampányt  felépíteni, de közben is lesznek erre kiváló alkalmak.

Mit várunk Magyarországon

  • Az olcsóbb Netflix csak akkor lehet nálunk életképes, ha a mostaninál hatékonyabb advertising and marketing bázist tol alá az amszterdami központ. Példa lehet a Disney hazai marketingkampánya, igaz az egeres cég már egy ideje fenntart irodát Budapesten is.
  • Addig viszont inkább áremelkedésre kell számítani, ami részben az inflációval, másrészt pedig a gyártási költségek megemelkedésével lehet magyarázni.
  • Jelszómegosztások terén viszont könnyen elképzelhető, hogy hamarosan nem lesz egyszerű a jelszavunkat másokkal megosztani. Az EMEA térségben a Netflix még mindig képes a növekedésre, és tavaly azonos időszakhoz mérten, a harmadik negyedévben zero,eight%-os bővülés mellett seventy three.5 millió előfizetővel rendelkezik a régióban.

Warner Bros. Discovery

Jelenleg a WBD az egyik olyan szereplő a streaming piacon, amelyről teljesen ellenétes vélemények születnek. Ami biztos, hogy a nézői oldalról tekintve a médiakonglomerátum elképesztő népszerűségvesztést könyvelt el, és David Zaslav döntései mély sebeket ejtettek a cég hírnevén és hosszútávú megítéléseként, amit nem biztos, hogy a Wall Street-i bukik is figyelmen kívül tudnak majd hagyni. Tiszta őrület ami zajlik már április óta a cégnél főleg a váratlanul törölt tartalmak és produkciók kapcsán, és amikor már azt Netflix gondoltuk, hogy a Time Warner örökségét mostohán kezelő AT&T után már csak jó dolog történhet a hálózattal, jött Zaslav és mészárosai, akik kigyomlálták a néhány hetes sorozatoktól kezdve (A Besúgó) olyan alkotásokig, mint a fékész Batgirl, a teljes Westworld vagy a Farkas gyermekei. Mindezeken már az sem nagyon tud segíteni, hogy eközben új életet próbálnak lehelni a DC univerzumba, amely  James Gunn irányításával akár tényleg jól is alakulhat, ám a felsővezetés már 2022-ben is Gunn vezető képességeit vitatja.

A Warner szórakoztató birodalma teljesen eltér a Netflix hozzá képest egysíkú építményétől (streaming, gaming), mivel a stúdióktól kezdve hírszolgáltatókig, sportcsatornáktól a játékiparig, számos olyan jövedelemforrással és mellékággal rendelkezik, amelynek irányítása valóban nem könnyű feladat, és láthatóan ebbe már néhány multicégnek is beletört a bicskája. Ennek ellenére a Discovery fúzió, és az előirányzott közel 40 milliárdos veszteség lefaragása áldozatokkal jár – olykor kemény vérre menő ütközetekkel, és mivel a teljes szerkezeti átalakítása várni kell 2024-ig, még nem látni az alagút végét, csak a csontvázak hullanak ki Zaslav és frissen mázol one hundred éves médiacég szekrényéből, ami mintha csak mélyítené és nem orvosolná a válságból eredő károkat.

Mindenesetre a Trónok harca univerzumból épülő végelláthatatlan spinoff fonalak, A sárkányok háza sikere, továbbá a még kezükben összpontosuló franchise jogok (mint például egy Harry Potter) mind olyan értéket képviselnek, amelyhez egy hatékony és a közönség igényeire szabott DC univezummal még nagyobb keresletet generálhat, nem beszélve a tavasszal induló új platform várakozásáról sem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *